{ "title": "Un Kurabiyesi", "image": "https://www.unkurabiyesi.gen.tr/images/un-kurabiyesi.jpg", "date": "21.01.2024 17:23:04", "author": "Dalga", "article": [ { "article": "
Un Kurabiyesi, dilimize Arapçadan \"ureybiyye\" kelimesinde türeyerek girmiştir. Un, yağ, şeker ve çeşidine göre değişik malzemeler katılarak yapılan bir çeşit kurabiyedir. Kurabiye denilince ilk aklımıza gelen de Un Kurabiyesi olur.

Un Kurabiyesi İçin Gerekli Malzemeleri
Un Kurabiyesi Nasıl Yapılır?

Oda sıcaklığında yumuşamış margarini ve pudra şekerini krema kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Daha sonra sıvı yağ ilave edin ve iyice karıştırın. Kurabiyelerin çatlaksız ve gevrek olmasını istiyorsanız bu krema kıvamına getirme işlemini basamaklarına uygun olarak yapın. Karıştırma işleminde mutfak robotu ve benzeri aletler kullanılabilir. Ancak unu ekledikten sonra mutlaka elimizle yoğurmalıyız. Nişasta ve unu ekleyerek hamuru yoğurun. Unu mutlaka eleyerek ilave etmeliyiz. Kurabiye hamuru kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır. Daha sonra hamurdan bir avuç büyüklüğünde parçalar koparıp iki elinizin parmaklarıyla rulo şekline getirin ve bıçakla verev şeklinde kesin. Yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizin.

Önceden ısıtılmış 160 derece fırında beyaz kalacak şekilde (Fırına göre yaklaşık 15-17 dakika) pişirin. Fırından çıkınca pudra şekerine bulayın.

Un kurabiyesi yaparken, kullanacağımız margarinin oda sıcaklığında olmasına özen göstermeliyiz. Eğer özellikle sert olmasını istiyorsak margarini eritip soğutulmasını öneririz. Un Kurabiyesi yapılırken gereğinden fazla un eklenmemelidir. Hamur hazırlandıktan sonra bir süre (10-15 dakika) buzdolabında bekletmek önerilmektedir. Kurabiye kısa sürede piştiği için fırının derecesini çok yüksek açmayın. Aksi durumda üzeri birden kızaracak ancak içi pişmeyip çiğ kalacaktır. Kurabiyelerin şekli bozulmasın, üzeri çatlamasın, kabartma tozu kokmasın istiyorsanız kabartma tozunun miktarını azaltın veya hiç ilave etmeyebilirsiniz. Sertleşmeden fırından çıkartılmalıdır, çünkü bu tarz kurabiyeler soğudukça kıvamını alıyor.

Un kurabiyesinin bir tanesinde ortalama 81 kalori vardır. Elbette bu kurabiyenin büyüklüğüne göre değişmektedir.

Kurabiyelerimizi metal kutu veya cam kavanozlarda uzun süre saklarsak daha geç bayatlar. Sakladığımız kutu içerisine 1-2 kesme şeker koyulabilir, bu da bayatlamayı geciktirir. Ayrıca uzun süre saklanacaksa dondurucuda da saklanabilir.
" } ] }