{ "title": "Pastane Usulu Un Kurabiyesi", "image": "https://www.unkurabiyesi.gen.tr/images/pastane-usulu-un-kurabiyesi.jpg", "date": "20.01.2024 06:19:37", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Pastane Usulu Un Kurabiyesi, Kurabiye, Yunancada, Kourabiedes, Arapçada, Qurabiye Türkçede ise Kurabiye olarak geçmektedir, Türkçeye Arapçada Qurabiye olan kelimeden türeyerek giren kurabiye aslında Felemenkçe kökenli bir kelime olup, Felemenkçede çörek manasına gelen koekie (Koekje) kelimesi Amerika'ya göç eden Hollandalılar tarafından İngilizceye kazandırılmıştır. Öyküsü, Aslında 7. Yüzyılda Persler pişirmişler ilk kurabiyeleri. Yani, Hollandalılar tesadüf eseri Modern çağda ve rastlantı sonucu keşfedilmiş yeniden keşfetmişler. Hazırladıkları kek hamurlarını denemek için minik parçalar halinde fırınlayan Hollandalılar, bu içi yumuşak, dışı gevrek tek lokmalık pişmiş hamur parçacıklarına ufak koekje koymuşlar ve kurabiye de bu şekilde dünya mutfağına girmiş olmuş. Tatlı ve tuzlu olarak hazırlanan, ana maddesi un, nişasta, yağ, haşhaş, fındık, fıstık, badem, kakao gibi malzemeler olan bir çeşit aslında bisküvidir. Aynı zamanda çay saati ikramlarıdır. Kurabiyeler, yapımından 3-5 gün sonra bile lezzeti bozulmadan tüketilebilmektedir. Gerçekten de çay saatini renklendirmenin en lezzetli yoludur kurabiyeler. Çeşit bakımından zengin ve çayın vazgeçilmezi olan bu yiyeceğin Pastane Usulü yapılanının tarifi aşağıdaki gibidir.

Genel Tavsiyeler; Kurabiye yapımında lezzetli sonuç almak için uygulanması lüzumlu işlemler vardır. Margarin kurabiye yapımında vazgeçilmezin en başında gelir. Sağlık açısından tavsiye edilmese de margarin kurabiye hamuruna tek kıvam verici olduğu için tercih edilmekte. Kullanılan margarini ocakta eritmeden, oda ısısında yumuşatılarak kurabiyede kullanın. Bazı istisna tarifler hariç, genelde kurabiye yapımında mısır nişastası kullanılır. Mısır nişastası kurabiyenin gevrek olmasını sağlar. Kurabiyelerde kabartma maddesi olarak maya kullanmayın, kabartma tozu ya da karbonat kullanın. Kullanılan un ve nişastayı mutlaka eleyerek kullanın. Un azar azar yedirerek ilave edin. Hamur özleşene kadar iyice yoğurun, 5-10 dakika da olsa dinlendirip, öyle şekil verin. Kurabiye için fırının uygun ısısı 150–220 derece arasıdır. Pişme aşamasında kurabiyeler, margarinden dolayı yayılacağı için mutlaka önceden ısıtılmış kızgın fırında pişirilmelidir. Fırında 10-20 dakikadan fazla tutmayın, çünkü kurabiye tercih edilen açık pembe ya da beyaz rengini yitirip koyulaşabilir. Hazırlanan kurabiye tatlı ise ve üzerine pudra şekeri serpiştirilecekse, şekeri sıcakken serpin. Kurabiyelerin sıcak tüketilmesini önermiyoruz. Fırından çıktıktan sonra en az 2 saat dinlendirin.

Pastane Usulü Un Kurabiyesi İçin Malzemeleri
Pastane Usulü Un Kurabiyesinin Tarifi; Margarini kısık ateşte eritin. Yaklaşık 3-5 dakika Rengi pembeleşene kadar kaynatın. Margarin köpürünce ocaktan alın ve köpüklerinin geçmesi için dinlenmeye bırakın. Ardından pembeleştirdiğimiz margarinin üzerine sıvı yağı ilave edin. Yağ ılındıktan sonra içine pudra şekerini ilave edip ve karıştırın. Bir kaba unu, vanilyayı, kabartma tozunu koyalım ve iyice karın. Ardından unun ortasını havuz şeklinde açın ve hazırladığınız yağ ve pudra şekerli karışımı ilave edin ve yoğurun. Bu hamur çeşidi zor toparlanan, fakat elde kolay şekil alan yapıdadır. Hamurdan küçük parçalar koparın, elinizle oval şekil verin ve hafifçe üzerine bastırın. Kurabiyeleri yağlanmış veya yağlı kâğıt serili tepsiye dizin. Önceden 150 derece ısıttığınız fırında altını ve üstünü kızartmadan pişirin. Pişirdiğimiz un kurabiyelerinin dağılmaması için tepsi üzerinde soğumaya bırakalım. Arzunuza göre klasik olan şeklide verebilirsiniz. 10-15 cm uzunluğunda rulo yapıp kurabiyelerinin üzerini çatalla çizebilir ve baklava şeklinde keserek fırınlayabilirsiniz.
" } ] }